Пропускане към основното съдържание

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща" на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint, че ми предоставиха възможност да я прочета!

Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека.
Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме.

Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш да се изгубиш или пък как монета от пет цента може да преобърне хода на историята.
Засегнати са няколко теми:

 • Промяната на мисленето
 • Правилната гледна точка
 • По-задълбоченото разбиране на нещата 
 • Настъпването на промяната

Една от главите, които ми направи най-голямо впечатление беше за гледната точка. Разбрах, колко е важна тя и какво влияние оказва върху живота ни.

"ФАКТ: Само гледната точка може коренно да промени резултатите, без да промени фактите"

Относно значението на този цитат беше даден един пример с две вериги за бързо хранене, който е доста впечатляващ. Как работенето или почиването в неделя може да повлияе на приходите? Зависи от гледаната точка...

Интересното е, че авторът оспорва общоприетото мислене за някои неща, като например, че помените стават бавно или хубавите неща искат време. И чрез истории доказва обратното. Всъщност всичко става моментално. Стига да си промените мисленето...

Ще спра дотук. Ето няколко цитата, от които можете да придобиете представа за потенциала на книгата:

"Не вярвайте винаги на онова, което мислите. Ако го сторите, това ще е краят на експоненциалния ви растеж."

"Наистина стойностен човек е онзи, който вижда възможност в промяната на мисленето."

"Преди да станат реалност, самолетите, пеницилинът, климатиците... 
...милиони изобретения и открития, променили живота на човечеството, са били само идеи. Всъщност всяко било плод на ЕДНА идея. Осъзнаването на този факт води до много важен извод: за да промените живота си, ви е необходима само една идея."

"Можеш да заведеш коня до реката, но не и да го накараш да пие" 

Надявам се да ви е харесало и да съм ви заинтригувал! До следващия път!

Коментари

 1. Надявам се в най-скоро време да имам възможността да прочета тази книга, но ах... Колко малко време за книги имам!
  Погледът ти над нещата и начинът, по който си я представил... определено ме заинтригува, въпреки че тази книга отдавна я гледам тихичко... Цитатите също са страхотни.

  Желая ти приятна предстояща седмица и продължавай да пописваш в блога от време на време! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Благодаря много! И на теб приятна седмица! :)

  ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Cielaс 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим!
П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5.

Ще започна с някои мои любими. Това са:
1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц
2. "Кутия за птици" - Джош Малерман 
3. "Сол при солта" - Рута Сепетис 
4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън
5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман 
Ред е на тези, които обмислям да купя.:

1. "Мъглата" - Стивън Кинг 
2. …

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение.


Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много. 

Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си и е объркан, к…