5.12.2017 г.

Ревю: "Фермата на животните" - Джордж Оруел

Здравейте приятели! Знам, че пак изчезнах за известно време, но ето ме тук за ново ревю.
 След като прочетох "1984" на Оруел, нямаше как да не прочета, по-скоро чуя и "Фермата на животните". Казвам чуя, защото я слушах като аудиокнига, за което благодаря на Audiobookbg!

В книгата се говори за животните в една ферма, които организират бунт, за да се освободят от стопаните си и да живеят по свои правила. По-късно като се освободят, те следват своя идеология , наречена анимализъм, избират си управители и си измислят закони, по които да живеят. Водачите на бунта са прасетата, които се смятат за най-умните животни, имащи качествата да управляват останалите животни.

Книгата е силно метафорична. Анимализмът е метафора за социализма, прасетата представляват управителите, които са манипулативни и се възползват от невежеството на тълпата, която е представена от останалите животни, които сляпо ги следват (стадото овце). Разбира се, както има всякакви хора, така има и всякакви животни. Кучетата са полицаите, а котката е метафора за хората, които не вършат никаква работа, но се все пак се облагодетелстват заедно с другите.

Макар, че не живеем във време на социализъм, ситуацията в книгата не е по-различна от нашата. Метафорите са изключително добре създадени и лесни за хващане. Самата книга е много лека и приятна за четене, но с дълбок замисъл в нея. Беше грешка от моя страна да прочета "1984" преди тази, тъй като всъщност в нея са разказани последствията от тази форма на управление. Не е фатална грешка, но ако все още не сте се докосвали до творчеството на Оруел, започнете с тази.

Благодаря на Audiobooksbg зa невероятната аудио книга. Търсих много аудио книги, но за жалост няма много такива на български език, а професионалните са още по-малко. Ето защо напълно подкрепям инициативата на Audiobooksbg. Аудио книгата е записана наистина професионално, с невероятната дикция на Звезделин Минков. Това е страхотна алтернатива за тези, които нямат време за четене и горещо препоръчвам да посетят сайта им и да им дадат шанс.

"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други."

"Човекът е единственото същество, което консумира, без да произвежда. Човекът не дава мляко, не снася яйца, не е достатъчно силен, за да дърпа плуг, не може да тича достатъчно бързо, за да улови заек, и все пак той е господар на всички животни."

Надявам се ревюто ми да ви харесва. Ще се радвам да чуя вашето мнение за книгата. До следващия път! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар