18.03.2018 г.

Ревю: "Мъглата" - Стивън Кинг

Това е втората книга на Кинг, която чета. Първата беше "Сейлъмс лот" и бях доста разочарован. Описанията и бавното развитие на действието ми дойдоха в повече. Но бях решен да му дам втори шанс. Планирах втората да е "Гробище за домашни любимци", но нещата не се развиха както очаквах. Когато Ciela издадоха "Мъглата" се развълнувах, защото бях гледал филма и доста ми хареса, затова реших, че тази ще е втората. Разбира се имах лек предразсъдък, че и тази ще е много описателна и ще върви бавно, но е така.

Историята се развива в Мейн или близо до Мейн (не съм сигурен), където се развива силна гръмотевична буря. Бурята отминава и всичко изглежда нормално, спокойно. Като затишие пред буря... по-скоро след буря, но истинското бедствие тепърва предстои. Главният ни герой Дейвид вижда мъглата над езерото, до което живеят, но тя не е обикновена мъгла. Има нещо странно в нея. Дейвид, синът му и съседът му заминават за града, до супермаркета, когато мъглата изведнъж покрива града. Както казах, тя не е обикновена мъгла. Тя е твърде гъста и със странен мирис, и крие тайни. Незнайно откъде се е появила, тя носи със себе си куп чудовища, които превръщат живота на хората в ад.


Книгата е кратка и действието се развива много бързо, което много ми хареса. Има потискаща атмосфера поради мъглата, тъй като не се знае кога какво ще изскочи от нея. Но освен нея, има и други фактори, които допринасят за напрежението в книгата. Това са героите. В супермаркета има около осемдесет човека и няма как да няма напрежение между тях самите. 

Героите не са много развити, но това не е от особено значение, гледайки обема на книгата. Изтъкнати са най-важните им черти. Някои са смели и решителни, други са страхливи, а една жена, госпожа Кармъди, е религиозна и промива мозъците на останалите и създава своеобразна секта. Ако четем между редовете, може да разберем повече за самите герои. Например точно тази жена е облечена в жълто яке. Жълтото символизира опасност. Жълти са отровните животни и растения. Освен това чудовищата са бели, с червени очи и черна, катранена кръв, което говори много за тях. 
Хареса ми психологическият аспект в книгата. Тази малка групичка, заклещена в магазина, е умален модел на обществото. Точно и ясно показва човешката психика при бедствени положения. И превърнах ревюто си в анализ. 😁

Мисля, че е достатъчно, за да схванете сюжета и идеята на книгата. Не мога да пиша повече без да издавам, затова спирам тук. Определено ще чета други книги на Кинг! Надявам се ревюто да ви е харесало!  

П.П. Краят на филма е по-различен от края на книгата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар