Пропускане към основното съдържание

Защо трупаме книги? | Минимализъм 1

Здравейте! От определено време се интересувам от минимализъм и минималистичния начин на живот. Не бих казал, че живея по този начин, но малко по малко опитвам. За тези, които не знаят какъв е този начин на живот, това е да живееш с по-малко, само с нужните неща и да се освободиш от ненужните. Ако искате, мога да напиша публикация и по тази тема. Хрумна ми, че минимализмът може да се отнесе и към книгите, размишлявах и реших да напиша тази публикация.

Знам, че много читатели трупат книги. Купуваме книги, четем ги и зарязваме на рафта. Някои ги препрочитаме, други не. Много често купуваме книги, които си мислим, че ще прочетем, но така и не стигаме до тях. Купуваме други книги преди тях, оправдаваме се, че нямаме време за тях и така те се трупат и събират прах в библиотеката ни. Всъщност има термин за това - библиомания. Това е състояние, при което човек купува книги, просто за да има книги. Купува книга, просто защото е известна (но най-вероятно няма да я чете) или защото е лимитирано издание, или поради някаква друга причина. Искам да отбележа, че това е различно от колекционирането, тъй като колекционерите не купуват всяка книга, а и колекцията им е систематизирана. Много често оправдаме тази мания, казвайки си, че четенето е полезно, учи ни на много неща или ни помага да разпуснем. Да, така е. Но всъщност не е важно колко четем, а какво четем. Трябва да си зададем въпросите "Какво четем?", "Как четем?" и " Защо четем?".

Не бих казал, че чета "полезни" книги, но опитвам да разнообразя с книги за личностно развитие, а когато е художествена литература внимавам за темите, които се засягат, размишлявам и се опитвам да си правя изводи. Откакто съм в това общество на букстаграмъри и блогъри, забелязах, че много хора не вникват в книгите. Искам да уточня, че говоря за хората между 15-25год. Много от тях четат Young Adult литература, включително и аз, но голяма част ги интересува просто сюжетът на книгата. Интересен ли е или не е. Почти никой не вниква в книгата да види какви теми се засягат и дали те са важни и актуални. Другото, което осъзнах е, че идеята, че четящият човек е грамотен, е напълно грешна. Забелязах, че много блогъри, някои доста известни, допускат изключително елементари грешки от всякакъв вид.
Всичко това показва колко повърхностно четем. Тогава защо изобщо четем? Щом четем, само за да четем, има ли смисъл да купуваме книги, от които няма да получим нищо полезно и да ги събираме?

Цялото това събиране на случайни книги всъщност ни носи негативна енергия. В това няма нищо полезно. Нито за нашата личност, нито за джоба, нито за нищо. В такъв случай не е ли по-добре да се освободим от този товар? Да ги дарим някъде или да ги дадем на друг, който ще ги прочете. Така книгата ще се оползотвори. С това трупане всъщност ние обезценяваме книгите. Библиотеката ни се превръща в затвор за тях.


Четенето на много книги не е полезно, ако не осмисляме прочетенето. Така просто ги събираме и стесняваме все повече свободното пространство вкъщи. Затова е много важно преди да купим книга, да си зададем въпросите дали наистина искаме да я прочетем, ще ни развие ли тя по някакъв начин или просто я купуваме, защото всички други го правят?

Надявам се публикацията да ви е харесала!

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Cielaс 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим!
П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5.

Ще започна с някои мои любими. Това са:
1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц
2. "Кутия за птици" - Джош Малерман 
3. "Сол при солта" - Рута Сепетис 
4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън
5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман 
Ред е на тези, които обмислям да купя.:

1. "Мъглата" - Стивън Кинг 
2. …

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение.


Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много. 

Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си и е объркан, к…

Book Blogger Test Tag

Здравейте! Отдавна не съм правил таг, затова реших днес да направя един. Не съм тагнат от някого (нужно ли е? 😁), но това не значи, че не мога да го направя. Избрал съм си Book Blogger Test Tag, който се превежда като... Тестът на книжния блогър? По-добри предложения? Зададени са десет въпроса, на които ще отговоря. Надявам се, че по-този начин ще ме опознаете още малко. Приятно четене!1. Какво най-много мразиш да се случва на книгите ти? Мразя, когато гръбчето се пречупи. Мразя, когато кориците се смачкат. Като мразя всякакви деформации, които развалят естетиката на книгите. Аз си ги пазя като чисто нови.
2. Опиши идеалното място за четене. Топъл и удобен фотьойл, одеяло, чай/кафе и тишина.


3. Кажи три книжни изповеди. - Не виждам смисъл да имаш няколко копия от една книга, но тайно (вече не е толкова тайно) завиждам на хората, които колекционират книги.
- Не знам защо, но не съм фен на библиотеките. Обичам да притежавам книгите, които съм чел.
- Не харесвам стари книги. Стари като г…