Пропускане към основното съдържание

Ревю: "Лешниковата гора" - Мелиса Албърт

Внимание! Границата между реалност и приказка е размита! Никога не знаете къде сте. Всеки може да е приказен герой със свръхестествени сили. Всеки може да ви убие, за да отвори портал с кръвта ви! 

Тази книгата е странно хубава. Преди не бях чел такава книга. Докато четях, постоянно се чудех дали чета приказка или роман. Написана по много интересен начин, тя ви увлича в свят, където неусетно можете да преминете от реалния свят в света на приказките.

Това е историята на Алиса. Тя има ужасен живот. С майка и постоянно се местят от едно място на друго и лошият късмет не спира да я преследва. Но дали е лош късмет? Дали не е тайна част от миналото на семейството и, която тя не знае?
Алтея Прозерпина е бабата на Алиса. Тя пише приказки, в които Алиса е влюбена, но тя никога не е виждала баба си. Непрестанно търси книгата, която тя е издала, но не може да намери нито една бройка. Докато един ден майка и не изчезва и за Алиса е оставен само един лист с цитат от приказка на баба и. Така започва всичко. Съученик на Алиса, също фен на баба и, се съгласява да помогне в търсенето на майка и. Водени от улики - цитати от приказките, те се озовават в света на приказките и тайните от миналото започват да излизат наяве...

Въпреки, че е лека като приказка за деца, тази книга далеч не е толкова приказна колкото изглежда. Атмосферата е загадъчна и не липсват хорър/трилър елементи. Има кръвопролития. Направи ми впечатление, че от време на време Алиса пуши цигари. Даже и с майка си. Не знам защо авторът е решил да включи този елемент, но е една от причините тази книга да не е за деца. Обаче пък според мен прави героят да изглежда по-истински.


Не знам доколко героите са развити. Образът на Алиса е хубав и реалистичен и се развива с напредването на сюжета. Обаче останалите герои ми се сториха леко плоски, но и при тях има развитие. Разбира се без нотка на любов няма как да се разминем. Хареса ми това, че има лек ЛГБТ елемент. Има доста препратки към "Алиса в страната на чудесата", но тях ще ги оставя вие да си ги намерите.

Бих казал, че книгата е за 16+ годишни. Когато я взимах очаквах да е доста по-приказна, но останах приятно изненадан. Много по-мрачна е отколкото вероятно си мислите. Препоръчвам на любителите на фантастични ужаси и трилъри да ѝ дадат шанс. Малко ми напомни на "Демонологът" [РЕВЮ] и ако я знаете и ви харесва, тази също би ви харесала. Благодаря много на издателство "Ера" за предоставената възможност. Надявам се ревюто да ви е харесало и да съм ви заинтригувал. Довиждане!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Cielaс 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим!
П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5.

Ще започна с някои мои любими. Това са:
1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц
2. "Кутия за птици" - Джош Малерман 
3. "Сол при солта" - Рута Сепетис 
4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън
5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман 
Ред е на тези, които обмислям да купя.:

1. "Мъглата" - Стивън Кинг 
2. …

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение.


Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много. 

Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си и е объркан, к…

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща"на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint, че ми предоставиха възможност да я прочета!

Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека.
Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме.

Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш да се изгу…