Пропускане към основното съдържание

Рево: "Четирите цвята на магията" - В. Е. Шуаб

Здравейте, книжни плъхчета! Отново съм тук за ревю на една невероятна за мен книга - "Четирите цвята на магията" от Виктория Шуаб. Искам първо да благодаря на "Емас", че са превели и издали книгата, иначе щяхме само да гледаме чужди ютюбъри как говорят за нея...Тази книга ме взе и ме отнесе със своята магия! Накратко, в нея става дума за един магьосник-контрабандист, който пътува между различни светове. В различни версии на Лондон. Има четири измерения - Червен Лондон, където магията процъфтява и е в равновесие. Бял Лондон, където тя е подчинена, бореща се и се отдръпва от света, отнемайки цветовете му. Сивият Лондон отдавна я е забравил, а Черният Лондон е погълнат от нея и унищожен. Кел е главният ни герой. Антари, който може да пътува между световете, посредник на кралете, но и контрабандно пренася редки и ценни предмети. Един ден се натъква на мистериозен черен камък, а след това и на Делайла Бард и историята се обръща с краката нагоре. Интересното е че както в "Илумине", тук също имаме двама антагонисти, но няма да ви кажа кои са, защото обичам да съм лош.Сюжетът е доста интересен, както и героите. В началото ми вървеше малко бавно и ми беше леко скучно, тъй като Шуаб ни запознава със световете. Много описания - малко разказване. След това започва действието. Става интересно и напечено, точно както обичам. Книгата се чете леко трудно, но интересните персонажи и сюжет компенсират. Има много магия, кръв и убийства. Хареса ми как Шуаб е измислила различни езици за различните Лондони и как представя магията. Тя се призовава чрез кръв, думи, символи и талисмани, а самото и описание е лесно за представяне. 


Всеки един от героите е уникален по своему и допринасят много за историята. Кел и Делайла са нашите главни герои. Вече казах за Кел. Лайла е джебчийка-пират от Сивия Лондон, която е жадна за приключения. Имаме си още: кралско семейство, още един антари, близнаци и самата магия. 

Сюжетът е кървав и пълен с убийства. Има интересни и неочаквани моменти, да не забравя да кажа и епични магически дуели. През цялото време докато четях си казвах неща от рода на: "Каквоооо?!", "Какво по дяволите беше това??", "УАУ!" и "Още едно убийство????"...

Не се сещам да съм забелязвал проблеми. Не мога да кажа нищо лошо. Четивото държи читателя в напрежение и навлезеш ли в историята, няма да ти се иска да я оставиш. Аз лично бях "само още една глава". Има части от историята, които остават без отговор. Надявам се скоро да издадат и останалите две книги, за да си отговоря на въпросите и да намеря покой.

А ето и малко цитати: 

"...хора, нагазили във водата с твърдение, че могат да плуват, не следва да се нуждаят от сал." 

"Живот, който си струва да задържиш, си струва и да отнемеш."

"Някои крадат, за да останат живи, други крадат, за да се чувстват живи. Съвсем просто е."

"Битките се водят отвън навътре, но войните се печелят отвътре навън...
И най-силната крепост може да устои на нападение отвъд стените си, но дори тя не е укрепена срещу атаки иззад тях"

Е приятели, надявам се да ви е харесало и да съм ви заинтригувал. Знам, че е книга, за която много се говори, но исках да споделя мнението си с вас. Обещавам, че следващото ревю няма да е на нашумяла книга. Чао чао!Коментари

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Cielaс 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим!
П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5.

Ще започна с някои мои любими. Това са:
1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц
2. "Кутия за птици" - Джош Малерман 
3. "Сол при солта" - Рута Сепетис 
4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън
5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман 
Ред е на тези, които обмислям да купя.:

1. "Мъглата" - Стивън Кинг 
2. …

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение.


Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много. 

Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си и е объркан, к…

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща"на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint, че ми предоставиха възможност да я прочета!

Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека.
Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме.

Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш да се изгу…