Пропускане към основното съдържание

Рево: "Крайно нелогично поведение" - Джон Кори Уейли

Имате ли фобии? Аз имам. Сигурен съм, че и вие имате. Както и Соломън от книгата, за която днес ще ви говоря... или пиша. "Крайно нелогично поведение" ме грабна и не ме остави, докато не я свърша. Сториха ми се толкова реални - историята и героите, че я прочетох на един дъх. Цялата книга е спектър от емоции!

Тя е история за приятелството и на това на какво са способни човешките същества - от това да направят каквото трябва, за да осъществят мечтите си, до това да преодолеят най-големите си страхове.
Мисля, че следващият цитат обобщава това, което казах:

"Но по света бе пълно с хора, които съжаляват, че не са сторили нещо, което намират за правилно, от страх да не изглеждат странни или дори луди."

В книгата става дума за Соломън, който е агорафоб. След една случка пред училище, той се е затворил вкъщи и не е прекрачвал прага и над три години. Друго момиче от града, Лиса, иска да учи във втория най-добър университет, който предлага програма по психология. Но за да бъде приета, Лиса трябва да напише есе за нейния опит с психичните заболявания. Когато Лиса научава, че Соломън е жив (тъй като никой не го е виждал цели три години), тя решава да му помогне с цел да може да напише есето си. Тя намира начин да се запознае с него, сприятеляват се, по-късно запознава и приятеля си с него и започва тяхното приятелство. Но не всичко върви гладко, тъй като чувствата, както винаги, развалят всичко... Спирам тук с историята, надявайки се да съм привлякъл вниманието ви.

Искам да ви запозная накратко с героите. 
Соломън е обикновено момче с хомосексулна ориентация (това е важно за историята!). Заради фобията си, той получава паник атаки и затова избягва да излиза от вкъщи. Не ходи на училище, а се самообучава заради притеснението си да общува с когото и да е, освен с родителите и баба си. Живее в негов свят, където книгите, филмите и видеоигрите заемат главно място.

"...колкото и старателно да се криеш, в крайна сметка светът ти дава причини да излезеш от сенките."

Лиса от друга страна бих казал, че е негова противоположност. Тя е общителна, има си най-добра приятелка и секси гадже. Амбициозна и решителна. Обича да помага на другите. Мечтае да следва психология и да стане един от най-добрите психолози в страната. Упорита и би направила всичко, за да постигне целта си. Така и прави. Помага на Соломън, за да може да напише есе. Искам да ви питам: как бихте оценили постъпката и? Тя му помага, но с цел лична изгода. Добре ли постъпва или лошо? Ще се радвам да видя коментарите ви!

Гаджето на Лиса, Кларк, е атлетично момче. Играе в местния отбор по водна топка. Харесван и даже бих казал желан... Той, също като Соло, харесва "Стар Трек" и видеоигрите. Двамата стават много близки приятели с времето, даже прекалено близки според някои герои.

Книгата е пълна с емоции и чувства. На моменти тъжна, на моменти весела. Напрегнатите моменти пък засилват щастието, което следва след тях. Аз останах с много топли чувства след нейния прочит и съм сигурен, че и с вас ще е така. От гледна точка на емоции, оприличавам книгата с "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената". {РЕВЮ} 

Малко цитати, които съм си харесал:

"Понякога вселената ни изпраща знаци и независимо дали вярваш в тях, или не, те означават нещо."

"Няма скучни места, само скучни хора!"

"Далеч от очите, далеч от сърцето."

"Не е особено трудно да изчезнеш, когато никой не те търси."

"Ние просто се носим в Космоса и се опитваме да разберем какво е да си човек."

"Той беше астронавт, който дишаше и без костюма си"

Надявам се ревюто да ви е харесало. Благодаря на Orange Book, че са издали тази страхотна книга!

Коментари

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Cielaс 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим!
П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5.

Ще започна с някои мои любими. Това са:
1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц
2. "Кутия за птици" - Джош Малерман 
3. "Сол при солта" - Рута Сепетис 
4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън
5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман 
Ред е на тези, които обмислям да купя.:

1. "Мъглата" - Стивън Кинг 
2. …

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение.


Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много. 

Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си и е объркан, к…

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща"на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint, че ми предоставиха възможност да я прочета!

Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека.
Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме.

Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш да се изгу…