14.08.2017 г.

Ревю: "Назад по линията" - Робърт Силвърбърг

Здравейте, приятели! След малко отсъствие съм тук с вас, за да изпълня обещанието си ревю на ненашумяла книга, а тя е "Назад по линията" на Робърт Силвърбърг. Общите ми впечатления от книгата са лоши, така че ще кажа повече кое не ми е харесало, отколкото кое ми е харесало.

Гледам корицата и си мисля, колко е скучна. Не привлича вниманието, нищо нестандартно, а по-важното - не отразява съдържанието на книгата. Гледайки я, бихте ли могли да разберете за какво става дума в книгата? Аз не бих могъл! Анотацията също не помага кой знае колко... Тези изредени лица отляво нямам представа какво значат, също и облаците. Пред полагам, че жената отпред е пра пра пра..... и така нататък прабабата на главния ни герой. А главата на Буда (?) дори не знам какво търси там. Може би търси смисъла в книгата...

Аз ще ви кажа за какво се говори в книгата. Толкова не съм впечатлен, че даже не помня началото. Мисля, че главният ни герой, Джъд, беше депресиран и за да не се самоубие, се записва като времеви куриер - не знам защо изобщо така е наречена професията, като можеше да е просто "времеви екскурзовод".
Записва се в тази професия и половината книга минава в обучение и  обяснения на разни парадокси, от които се изпържи мозъкът ми...И така почти цялата книга, без последните петдесет страници, беше за пътуване във времето и парадокси и още толкова за секс.

 Да, секс! Жените и техните гърди и задници, и други части... и невероятните описания на бурните моменти на главния ни герой. Толкова мога да цитирам, но ще мина без тези перверзии. Не знам дали авторът се е опитам да ни покаже откритата разкрепостеност на хората от 2057 г., но така и не разбрах защо има такъв елемент в сюжета. Не ме разбирайте грешно. Нямам против секса, но определено не му е мястото в тази книга, особено в това количество...И за бога! Толкова е нелепи работи има, че ми призля. Главният герой се сношава с пра пра и така нататък прабаба си. Ъххх!

За парадоксите няма много какво да кажа. Сложни, парадоксални... не се оплаквам. Има още какво да се добави, но и това става. Главният герой се разминава с предишното му "аз", а предишния той не чува стъпките му и не разбира нищо. Би било много по-интересно, ако беше чул или усетил някакво разминаване и в последствие да се окаже, че това е бъдещето му "аз". Не знам колко от това, което казах разбрахте, но и книгата е подобно сложна.

Едното нещо, което харесах е, че можеш поне да научиш история. Не знам колко е правдоподобна, но в сравнение с това, което помня от училище, нещата бяга верни. Може да се научат неща за византийската империя, поне за обща култура. Споменаваха се интересни моменти - коронясвания, бунтове и т.н. Лошото е, че описанията са изключително оскъдни.

Това е общото ми мнение за книгата. Ако навляза в подробности ще стане напечено, така че по-добре да спра дотук. Аз я оценявам на 3/5 и то само заради последните страници. Иначе бих смъкнал единица, ако ги нямаше. Решете вие дали бихте прочели такава книга. Ако се решите да я прочетете, се надявам да ви хареса! Интересно ми е, какво мислите вие, ако някой я е чел. Благодаря за отделеното време и до следващия път!

4 коментара:

 1. Личи, че книгата те е развълнувала, та макар и отрицателно. Хареса ми това, че въпреки отрицателното мнение си обърнал внимание и на едно малко плюсче. Не съм чела книгата и не знам за какво иде реч. А и не знам какво да мисля за ,,би било по интересно". Нещата вече са направени и щом книгата е породила мисълта ,,би било по-интересно" то явно тя не е особено интересна или иначе казано-задоволителна.

  П.П. Между другото никога не съм разбирала втория абзац с коментиране за това каква е корицата. Смяташ ли, че винаги е необходимо да се коментира и да се отделя толкова много на нещо, за което всеки от пръв поглед може да съди?

  П.П.П. Искрено ме радва мисълта, че си обърнал внимание на ненашумяла книга. Лично аз не подозирах за съществуването на тази книга до преди 7 минути. :)

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей, Гери! Под "би било по интересно" всъщност имах предвид, че щеше да е не само по-интересно, но и по-реалистично, не мислиш ли? Относно втория абзац, разбира се всеки може от пръв поглед да съди, но аз просто изказвам моето мнение за корицата. Много ме е яд, че ревюто за "ненашумялата" книга е отрицателно, но здраве да е!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Продължавай да четеш ненашумелите до положително мнение и докато ние, които те четем, не прочетем едно голямо УАУ! :) Що се отнася до останалото... Разбирам. :)

   Изтриване
  2. Благодаря! Имам още няколко, дано те са хубави, че да напиша нещо хубаво и аз :)

   Изтриване