Пропускане към основното съдържание

2017 "Mid-Year Book Freak Out" Tag



Здравейте приятели! Мислех втория пост да е някое ревю, но така и не можах да избера на коя книга да е (ако имате идеи, пишете в коментарите), а и неочаквано бях тагнат от A reader lives a thousand lives (благодаря ти за което, Гери), така че се захващам с това.


1. Най-добрата книга, която си прочел досега през 2017.

Трудно ми е да отговоря на този въпрос, защото прочетох няколко хубави. Тъй като има много различни критерии за "хубава" книга, като това колко е развлекателна или пък колко е поучителна някоя книга, аз ще използвам втория. Хмм...Ще кажа "Пазителят" от Лоис Лаури.
Лека за четене и много добре замислена, човек може да си извлече много поуки от нея. Много хора днес не оценяват свободата, която имат, нито любовта около тях.
Тази книга определено ме накара да се замисля за някои неща и според мен е книга, която всеки трябва да прочете рано или късно... разбира се по-добре е да е рано!

“Важен е изборът, нали?”

Между другото, по книгата има и екранизация, но както всички знаем, книгата винаги е по-добра!





2. Най-доброто продължение, което си чел през 2017.

Не съм чел много поредици тази досега тази година и нямам много избор тук. Възможностите са "Неизчезваща" и "По залез" - втора и трета книга от "Тъмна дарба" от Александра Бракен и още една, която не е точно продължение, но е част от поредица. Именно "Изгубеният символ" от Дан Браун, трета книга от поредицата "Робърт Лангдън". 
Малко ще надхитря тага и макар, че не е точно продължение, ще кажа "Изгубеният символ", защото е много по хубава от книгите на Бракен, а и сама по себе си е страхотна книга, с много напрежение и неочаквани обрати. 
Ако търсите добър писател със невероятни трилъри, то това е Дан Браун!






3. Новоиздадени книги, които искаш да прочетеш, но все още не си.

Тук отговорът е лесен. Това са: 

        {РЕВЮ}

4. Най-желани предстоящи заглавия през втората половина на годината.

Преди по малко от месец прочетох "Илумине" и сега с нетърпение чакам "Gemina". 
А през октомври 2017 на английски излиза "Origin" от Дан Браун и силно се надявам да излезе и на българския пазар не по-късно от края на годината, но едва ли...



5. Най-голямо разочарование

Това определено е "Z-та световна война" от Макс Брукс. Толкова много я исках и имах големи очаквания (заради екранизацията), а съм ужасно разочарован от книгата. Не казвам, че е лоша, но на мен не ми хареса как е написана. Под формата на интервюта от оцелелите очевидци след зомби апокалипсиса, десет години по-късно те разказват историите си. Книгата ми беше малко тежка, с много ненужни подробности. За жалост се предадох и не можах да я прочета цялата. От гледна точка на реализма книгата може би е хубава, тъй като ни показва как би реагирало човечеството при една глобална катастрофа, но аз не търся реализъм в книга със зомбита.

6. Най-голяма изненада.

"Война на световете" от Хърбърт Уелс. Гледал съм страхотната екранизация, а тъй като книгата е доста стара, очаквах да не е толкова хубава като филма. Изключително съм изненадан от въображението на автора за времето си. Все пак не напразно е класика!





7. Любим нов автор.

Не мога да кажа, че са ми нови любими, но доста много ми харесаха, а това са Ейми Кауфман и Бенджамин Алире Саенц.
Кауфман ми хареса с уникалния начин на писане на "Илумине", а Саенц ме спечели с "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" . Определено ще продължа да ги чета.


8. Нов герой, по когото си падаш.

Дантеееее! Определено Данте от "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената". Не че си падам по него, аз не си падам по измислени герои, но той носи качествата, които ми харесват у един човек. Отворен е към света, общителен, ЧЕТЕ!!! Какво друго да иска човек? {РЕВЮ}



9. Нов любим герой

Тук този въпрос и осмият се припокриват. Пак казвам Данте.


10. Книга, която те е разплакала. 

Никога е съм плакал на книга, но много ми се искаше накрая на "Тъмна дарба". Какъв край само... 



11. Книга, която те е зарадвала. 

Пак казвам "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената". Тази книга е толкова сладка, че няма как да не те зарадва. Особено накрая... Аххх!


12. Любима книга, превърната във филм, който си гледал тази година.

Няма. С нетърпение очаквам филма по "Тъмна дарба". Хайде по бързо...!!!


13. Любимо ревю, което си написал досега през годината.

Все още не съм писал никое ревю... *плаче*


14. Най-красива книга, която си купил или получавал досега.

Има ли нужда от думи?  

15. Кои книги имаш нужда да прочетеш до края на годината. 

Която и да е tbr списъка!

_______________________________________________________________________________

Уау! Това беше дълъг пост! Благодаря ви за търпението!
Аз от своя страна тагвам Сю от Queen of Luane Libri


Коментари

  1. Беше ми много интересно да чета отговорите ти. И аз с нетърпение очаквам "Гемина" и силно препоръчвам "Четирите цвята на магията". Благодаря, че ме тагна! ❤

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей!
    Много се радвам, че направи тага. И то толкова... светкавично! :D Личи, че ,,Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" е взела почти изцяло съзнанието ти. А и чувствам, че трябва да си призная... Нищо не съм чела от Дан Браун. Срам, нали?! :D Е, при първа възможност (както изглежда-ще се появи след месеци) съм намислила да прочета някоя негова книга. Ето ти и идея за ревю. Напиши ревю на книга на Дан Браун. Коя най-много те е впечатлила? (Не ми отговаряй сега! Ще чакам ревю.)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В момента чета негова, така че като я свърша ще мина към ревюто. Упс, издадох се 😃🙊 Относно книгите му, на мен лично много ми харесват, макар да има някои кусури. Препоръчвам, ако харесваш трилъри!

      Изтриване
    2. А аз препоръчвам "Цифрова крепост". Това е единствената негова книга, която съм чела. Прочетох я преди около четири години и тогава доста ми хареса. ^^

      Изтриване
    3. 4 прочетени, 2 остават 😃 Всички ще са мои 😈

      Изтриване
  3. Много интересни отговори си посочил, беше ми интересно да прочета поста ти.^^
    Аз прочетох около 40 страници от "Илумине" и просто не мога да я продължа, останах доста разочарована, защото не ми хареса особено самата история, но героите са наистина интересни за проследяване. Ще ми е интересно да прочета ревюто ти за книгата, ако решиш да направиш такова.
    А до колкото "Тъмна дарба" надявам се скоро да я започна, хубаво е, че ще има екранизация по книгата, но аз лично предпочитам сериал, защото във филма ще липсват доста моменти от книгата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за идеята за ревю на "Илумине". Относно историята, в началото и на мен ми беше трудно да навляза в историята, заради начина на писане, но си дадох малко зор и не съжалявам. 😊

      Изтриване
  4. "...но аз не търся реализъм в книга със зомбита." :-D Добре казано. Бих се радвала да прочета някое твое ревю по любимите ти книги.

    ОтговорИзтриване
  5. Хей, Ферит :)

    И добре дошъл в прекрасното книжно общество!

    "Пазителят" я четох много отдавна, но си спомням, че ме беше впечатлила. Филмът също не беше лош по нея.

    Ооо не знаех, че Дан Браун ще пуска нова книга! Заинтригувана съм :D Мерси, че сподели! Коя ти е любимата негова книга? За мен май е "Шестото клеймо".

    Аххх Данте <3 Почти перфектен е, нали?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Криси! (ако може така да се обърна?)
      Филма на "Пазителят" не е лош, но не ми допадна в някои отношения. Относно любима книгa на Браун, "Шестото клеймо" и "Изгубеният символ" ми харесват най-много, но не мога да реша коя ми е любима. Като история "Шестото клеймо" ми харесва повече, но сюжетът на "Изгубеният символ" е по-интересен. И да, Данте е страхотен!

      Изтриване
  6. 15. Кои книги имаш нужда да прочетеш до края на годината.
    Мхммм .... Обогатяващи на първо място, те всички са такива в една или друга степен, просто всеки индивидуално ги пречупва през своята призма и извлича най-доброто за себе си.
    Тетралогията на Талев бих искала да препрочета. На Тери Пратчет съм изчела много от книгите, но много харесвам тънкото му чувство за хумор, ирония и сарказъм, та след това бих продължила с него. И... ако остане време Тъмна дарба и последните 3 книги на Вещерът. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз същи предпочитам книги, от които можеш да извлечеш нещо полезно.

      Опитах да прочета "Железният светилник", но просто не е за мен. Все още нищо не съм чел от Пратчет, но някой път ще се захвана и с него.

      Изтриване
  7. Талев не е лесен за четене, просто аз го обожавам и Хайтов също.
    Ооо, трябва да четеш Пратчет и да се запознаеш в вещиците - баба Вихронрав, леля Ог...., със Смърт и Албърт, Света на Диска и Анкх Морпорк !
    „Книгите за магия имат собствен живот в известен смисъл, някои дори са прекалено буйни. Например първото издание на „Некротеликомникон“ трябвало да бъде затиснато между железни плочи, „Истинското изкуство на левитацията“ от век и половина се мотаеше някъде под тавана, а „Кратък справочник по сексуални заклинания“ се съхраняваше в отделна стая, сложен в буре с лед и под строгото ограничение да го четат само магьосници, навършили осемдесет години. Най-добре и мъртви. “

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това цитат от "Вещиците" ли е? Малко ми напомня на "Младостта на магьосника" от Евгений Лукин.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Ciela с 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим! П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5. Ще започна с някои мои любими. Това са: 1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц 4.35⭐ 2. "Кутия за птици" - Джош Малерман  3.98⭐ 3. "Сол при солта" - Рута Сепетис  4.36⭐ 4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън 4.1⭐ 5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман  4.28⭐ Ред е н

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение. Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много.  Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща" на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint , че ми предоставиха възможност да я прочета! Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека. Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме. Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш д