Пропускане към основното съдържание

Как да започнем Bullet Journal

Здравейте, приятели! Искам днес с вас да споделя един метод за планиране на ежедневието, наречена Bullet Journal. Аз имам такъв планер от около две години. Разбира се, прекъсвал съм и пак съм почвал, но това не е важно. В тази публикация ще ви кажа как да започнете свой планер, за да следите миналото, да внесете ред в настоящето и да планирате бъдещето.

Bullet Journal замества всички онези бележки, които пишем в ъгълчетата на тетрадките или на хвърчащи листове и после никога не ги намираме. Той не е само планер, тъй като вие го правите изцяло според вашите нужди. Той е всичко, което вие искате да бъде. В него може да записвате задачите си за деня, събитията, които да не забравяте, да следите ежедневието си, да си правите списъци и какво ли не. Тук ще ви кажа основните неща, с които да започнете вашия, а вие можете да добавите каквото искате. Ще ги пиша с английските имена, тъй като преводът им не ми харесва.

1. Тефтер и химикал.
Ако този аналогов начин не ви харесва, можете да пробвате електронен планер.

2. Булети.
Най, най, най-основните неща са булетите. С тях отбелязвате задачите, събитията и каквото има за отбелязване. Примерно моите са нещо такова:

"" Задача
"-" Бележка
"О" Събитие

Когато задачата е завършена или събитието мине, просто задрасквате с "Х" точката или запълвате "О". Може да добавите всякакви ваши варианти, например "!" за важни или "?" за неясни неща. 3. Колекции
Това са специализирани страници. Най-важни са "Year at a glance", където има малко календарче и отбелязвате най-важните неща през годината и "Monthly spread", което е подобно, само че се прави в началото на всеки месец и може да малко по-подробно. Други специализирани страници са "Съдържание", "Tracker" или някакви списъци. Можете да откриете хиляди идеи в интернет.

4. Daily log
Това се прави за всеки ден. Тук вече подробно записвате задачите си за деня. Можете да отбележите и други неща, които ви трябват или ви харесват. Целта е да не забравяте нищо и да сте продуктивни през деня. 


Това са основните неща, които ще организират ежедневието. Линк към официалната страница на Bullet Journal ще оставя ТУК. Там може по-подробно да видите всичко или може да изгледате някакви видеа в Ютюб. Разбира се винаги може да се обърнете и към мен, ако имате въпроси. Надявам се да съм ви бил полезен и.... довиждане!  

Коментари

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Cielaс 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим!
П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5.

Ще започна с някои мои любими. Това са:
1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц
2. "Кутия за птици" - Джош Малерман 
3. "Сол при солта" - Рута Сепетис 
4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън
5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман 
Ред е на тези, които обмислям да купя.:

1. "Мъглата" - Стивън Кинг 
2. …

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение.


Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много. 

Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си и е объркан, к…

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща"на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint, че ми предоставиха възможност да я прочета!

Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека.
Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме.

Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш да се изгу…