Пропускане към основното съдържание

Съвети за започващи университет

Здравейте! Днес имам малко по-различен, „некнижен” тип пост. Реших да напиша няколко реда за университета и по-точно да се опитам да съм в помощ на новопостъпващите в университета. Тъй като не написах публикация „Първата ми година в университета”, реших да напиша поне такава.

Уча „Биотехнологии” в СУ. Тази година съм за втори курс. Не бих казал, че годината ми беше тежка, но определено не е като в училище. Създадох нови приятелства и научих много нови неща. Някои от нещата, които научих, са да си разпределям времето. В това отношение много ми помогна Bullet Journal системата и вече съм много по-организиран от преди. Други клиширани неща са да си разпределям месечния бюджет и да си плащам всички сметки и такси. Основна разлика между университета и училището е, че тук ученето, до голяма степен, зависи от теб. Никой не те натиска да учиш като в училище, освен крайните срокове... и трябва сам да седнеш да учиш, ако искаш нещо да влезе в тази глава.

Имам няколко съвета за първокурсниците, за да не са напълно неподготвени и да знаят горе-долу какво да очакват. Надявам се да съм им от помощ.

1. Учебници!
Ще започна с това, защото е важно. Учебниците за университета са много и са скъпи. Първото нещо, за което се сещат всички, е да отидат в библиотеката и да потърсят учебниците там. Това не е лоша идея, но за жалост бройките са много ограничени, а и срокът в който трябва да ги върнете е един месец. Много по-изгоден и практичен начин е да си набавите принтирани копия на учебниците от книжарница. Те са в пъти по-евтини, а и си остават ваши. Разбирам, че това е пиратство, но пък по-добър вариант няма, освен ако знаете английски. Тогава можете да намерите учебници на английски в електронен вариант.

2. Започнете силно!
Опитайте се да учите от самото начало, за да ви върви така през цялата година. Ако отлагате ученето ще ви се натрупа доста материал и после ще ви е трудно да наваксате с всичко.

3. Организирайте времето си!
Това е свързано с т. 2. Вижте си учебната програма. Всеки ден, след като се приберете от лекции или упражнения, починете си малко и след това учете. Нека свободното ви време е след като си свършите работата. Така ще имате много повече време, а и няма да мислите, че имате неща за учене.

4. Разпределете бюджета си!
Това е клиширано, знам. Но е важно. Записвайте на какво колко давате и колко харчите седмично/месечно за всичко. Следете наличността си, за да не се окажете в трудна ситуация.  Не забравяйте,  че вече имате сметки за плащане. Запишете кога за какво колко имате да плащате, за да не забравяте.

5. Запознанства!
Опитайте се на първия ден да се запознаете с повечето ви колеги от специалността. Опознайте колегите си от групата ви. Това ще ви помогне с по-лесното приспособяване и създава важни бъдещи връзки.

6. Преподавателите!
Нищо общо с училище. Тук никой не ви познава и не се интересува индивидуално от вас. Вие сте просто поредният студент. Единственият ви шанс е да направите голямо впечаление някак, за да ви забележат. Иначе бъдете готови на незаслужени провали и нечестности от всякакъв вид. Повечето си правят каквото искат и доста често няма какво да се направи по въпроса.

7. Експериментирайте с начини на учене!
По-точно начинът ви на учене. Тъй като тук той до голяма степен зависи от вас, важно е да намерите стила си на учене, за да научавате по-бързо и ефективно. Експериментирайте! Някои четат на глас, други четат преди лягане. Аз лично научавам като чета и едновременно си правя съкратени планове. Можете да си запишете лекцията и да я слушате или да запишете себе си. За учащите в СУ – проверете за материали в електронната база (elearn.uni-sofia.bg).

8. Ходете на лекции и упражение! 
Макар ходенето на лекции да не е задължително, ходете! Колкото и да е скучно, даже да не слушате и да не пишете, все пак препоръчвам да ходите. Чувайки преподавателя, пасивно ще научите това оново от материала. Преди да кажете "днес няма да ходя на лекциите" се запитайте какво по-важно имате да правите? А упражнения не пропускайте, освен ако не е много наложително. Става сложно, когато трябва да отработвате. 

Това са нещата, за които се сещам. Ще се радвам, ако има някой има да добави нещо, да го напише в коментарите. Довиждане! 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Ciela с 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим! П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5. Ще започна с някои мои любими. Това са: 1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц 4.35⭐ 2. "Кутия за птици" - Джош Малерман  3.98⭐ 3. "Сол при солта" - Рута Сепетис  4.36⭐ 4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън 4.1⭐ 5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман  4.28⭐ Ред е н

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение. Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много.  Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща" на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint , че ми предоставиха възможност да я прочета! Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека. Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме. Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш д