Пропускане към основното съдържание

Ревю: "Небе в дълбините" - Адриен Йънг

Здравейте! Днес ще кажа няколко думи за "Небе в дълбините" от Адриен Йънг. Благодаря на издателство "Ибис" за предоставената възможност! Чувах положителни неща за нея и реших да я пробвам, но за жалост съм малко разочарован.


Не мога да кажа, че книгата е лоша. Просто не е моята книга. Ще изкоментирам плюсовете и минусите поотделно, а вие ще решите дали ще ви хареса.
Историята се развива във викингски свят. Запознаваме се с Ийлин, нашата главна героиня, която във война вижда отдавна починалия си брат да се сражава за противника. По-късно тя тръгва по следите му, за да го върне, но бива пленена от племето на брат си. Прекарва зимата там и се забърква в сложна любовна връзка. Всичко това е ясно от анотацията. Ако кажа още нещо, без да искам ще спойлна.
В книгата са засегнати темите за любовта, лоялността и предателството или като цяло ни е изложена викингската ценностна система. Всички сме чували какви воини са били викингите и това също е представено по хубав начин в книгата чрез героите, които са винаги готови да се бият, войните и кървавите сцени.
Нека сега да мина към плюсовете и минусите. Мисля, че така много добре ще опиша книгата и вие ще можете да решите дали би ви харесала.

Плосове:
+ Книгата е кратка, главите са кратки и се четат лесно. Аз лично много харесвам такива книги, така че това може да ви хареса.
+ Не познавам викинги, но мисля, че тази част от героите е представена добре. Показани са ни част от тяхната култура и начин на мислене. (Не знам обаче колко е достоверно всичко това. Моля някой, който е запознат с викингите, да каже какво мисли.)
+ За любителите: има кървави екшън сцени. Не са най-добрите, които съм чел, но поне има такива.
+ Пак за любителите: има любовна история.

Минуси:
- Книгата е кратка, но историяа се развива бавно. Според мен има доста ненужни глави, които не допринасят с нищо към историята. Вместо тях можеше да има такива, в които да ни запознае по-добре с героите или със света.

- Главната героиня е драма куин. Характерът ѝ е противоречив, дали по воля на писателката, дали несъзнателно, не знам. Уж е воин, но мрънка почти нон-стоп и често сменя емоциите си за нула време.

"- Сама ще намериш края си, преди снеговете да са се стопили, защото гордостта и гневът ти са по-важни за теб от собственото ти оцеляване.
Дръпнах се назад, жегната от думите му. Защото бяха верни. По-верни, отколкото ми се искаше да призная."

- Има вмъкнати чужди думи, които звучат интересно, но за жалост трудно се разбира какво значат. Един речник би бил много полезен.
- Героите ми бяха доста плоски. Развитие у тях не забелязах. Вместо безцелните глави в книгата, можеше да се разкаже нещо за тях, за да ги опознаем по-добре.

Това е в общи линии за книгата. Идеята е добра, но според мен има проблеми в изпълнението. Мненията за нея, които четох са в двата полюса. Затова мисля, че книгата е онези, които или много ти харесват, или просто повече не би я погледнал.
Изборът е ваш!
Довиждане!


Коментари

Популярни публикации от този блог

Препоръки за намалението на Ciela

Здравейте, приятели! Наближава многоочакваната дата 3-ти март. Освен национален празник, този ден значи още нещо за нас - читателите. Всички знаем и очакваме намалението на Ciela с 50% отстъпка на всичките им книги, затова реших да напиша публикация свързана с това. Публикацията ще е просто списък с книги, които съм прочел и препоръчвам и такива, които аз мисля да купувам. Ще се радвам да прочета в коментарите и вашия списък с книги, които обмисляте да купите. Кой знае - може аз или някой друг също да решим да я купим! П.П. Оценките са от Goodreads, в скала до 5. Ще започна с някои мои любими. Това са: 1. "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц 4.35⭐ 2. "Кутия за птици" - Джош Малерман  3.98⭐ 3. "Сол при солта" - Рута Сепетис  4.36⭐ 4. "Скандинавска митология" - Нийл Геймън 4.1⭐ 5. "Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг" - Фредрик Бакман  4.28⭐ Ред е н

Ревю: "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" - Бенджамин Алире Саенц

Привет, приятели! Ето го най-накрая първото ми ревю в блога. Избрах тази книга, защото аз лично я обожавам. А именно "Аристотел и Данте откриват тайните на вселената" от Бенджамин Алире Саенц, на издателство "Dejabook". Напоследък е много нашумяла и всички пишат за нея, но какво да се прави? Човек като я прочете, няма как да не се впечатли и да не изкаже едно мнение. Нека започна като госпожата ми по биология, както когато обясняваше нещо. Винаги е казвала, че се започва отвън навътре, затова и аз ще започна с корицата. Вижте я само! На мен повече ми харесва английската корица, заради тези завъртулки и дудъли, а и тя загатва повече за историята, отколкото българската. Но и българската никак не е зле! И двете корици ме радват изключително много.  Изборът за гледна точка на разказване много ми допада. Казвам това, защото тинейджъри като Ари не са рядкост. Той е затворен в себе си, притеснителен и необщителен. Все още неориентиран, той не познава себе си

Ревю: "Малките неща" - Анди Андрюс

Здравейте, приятели. В това неделно ревю ще ви говоря една малка книжка, която може да окаже голямо влияние върху начина ви на мислене и следователно живота ви. Книгата е "Малките неща" на Анди Андрюс, за която благодаря на Skyprint , че ми предоставиха възможност да я прочета! Книгата е написана по много забавен начин, тъй като авторът е бил комик. Чете се много лесно и на един дъх. Хем забавно, хем научавате нови неща - с един куршум два заека. Целта на книгата е да ни научи как да виждаме и обръщаме внимание на малките неща в живота ни. Много често пренебрегваме тези неща, които в последствие оказват влияние на живота ни. Ако се научим да ги забелязваме, те пак ще оказват влияние, но по начин, който ние искаме. Хубавото е, че книгата не съдържа само факти, от които да ни стане скучно, но и истории от автора, които ни помагат да съотнесем тези факти към живота. В историите е изложено влиянието на тези малки неща. Например как заради една шестнадесета от инча можеш д